Esztercake 2013.11.06. 23:00

Zserbó kalács

Hozzávalók: (egy "rúd" kalács)

- fél citrom reszelt héja

- fél csomag vaniliás cukor

- csipet só

- 5 dkg kristálycukor

- 1,5 dl tej

- 2,5 dkg élesztő

- fél kg finomliszt

- 1 tojássárgája

- 15 dkg darált dió

- 5 dkg porcukor

- 3 ek. baracklekvár

- fahéj

A langyos tejet az élesztővel, egy kávéskanál cukorral összekeverjük, és hagyjuk megkelni. A lisztbe fészket alakítunk ki, amelybe beletesszük a cukrot, egy csipet sót, és a reszelt citromhéjat. Összedolgozzuk, majd hozzáadjuk az élesztős keveréket, és a tésztát hólyagosra dagasztjuk. Cipóformára gyúrjuk, és konyharuha alatt 1 órán át kelesztjük. Én sütőben szoktam 50 fokon.

IMG_1985.JPG

Ezután két részre osztjuk, a cipókat egyenként másfél centiméter vastagra kinyújtjuk. A darált diót összekeverjük a porcukorral, kevés fahéjjal. A tésztát megkenjük vékonyan baracklekvárral, de ez elhagyható - viszont ettől kicsit olyan, mint a zserbó. Ráhintjük a cukrozott diót. Feltekerjük, Tepsire téve negyedórát állni hagyjuk, majd a tojássárgáját kikeverjük a vaníliás cukorral, és a tekercsek tetejét megkenjük vele. 180 fokos sütőben háromnegyed óráig sütjük, amíg a teteje szép pirosra sül.

(Eredeti recept: www.videkize.hu)

A bejegyzés trackback címe:

https://mitisegyek.blog.hu/api/trackback/id/tr965618749

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása