2013.11.06. 23:00
Zserbó kalács
Hozzávalók: (egy "rúd" kalács)
- fél citrom reszelt héja
- fél csomag vaniliás cukor
- csipet só
- 5 dkg kristálycukor
- 1,5 dl tej
- 2,5 dkg élesztő
- fél kg finomliszt
- 1 tojássárgája
- 15 dkg darált dió
- 5 dkg porcukor
- 3 ek. baracklekvár
- fahéj
A langyos tejet az élesztővel, egy kávéskanál cukorral összekeverjük, és hagyjuk megkelni. A lisztbe fészket alakítunk ki, amelybe beletesszük a cukrot, egy csipet sót, és a reszelt citromhéjat. Összedolgozzuk, majd hozzáadjuk az élesztős keveréket, és a tésztát hólyagosra dagasztjuk. Cipóformára gyúrjuk, és konyharuha alatt 1 órán át kelesztjük. Én sütőben szoktam 50 fokon.
Ezután két részre osztjuk, a cipókat egyenként másfél centiméter vastagra kinyújtjuk. A darált diót összekeverjük a porcukorral, kevés fahéjjal. A tésztát megkenjük vékonyan baracklekvárral, de ez elhagyható - viszont ettől kicsit olyan, mint a zserbó. Ráhintjük a cukrozott diót. Feltekerjük, Tepsire téve negyedórát állni hagyjuk, majd a tojássárgáját kikeverjük a vaníliás cukorral, és a tekercsek tetejét megkenjük vele. 180 fokos sütőben háromnegyed óráig sütjük, amíg a teteje szép pirosra sül.
(Eredeti recept: www.videkize.hu)
Szólj hozzá!
Címkék: diétagyilkos
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.