Esztercake 2013.02.20. 14:25

Ennyi, leBUKTAm

Nem csak muffint/cupcake-t szoktam sütni. :)

Sokan hungarikumnak tartják, pedig nem az. Legalábbis nehezen bizonyítható. A csehek, a németek és a svábok többféleképpen készítik, mint mi magyarok. Sokan félnek nekiállni elkészíteni, pedig nem nagy ördöngősség. Lássuk;

500 g liszt átszitálva 
3 dl langyos tej 
3 dkg élesztő 
1 tojás 
5 dkg porcukor 
1 citrom reszelt héja 
1 csipet só
10 dkg olvasztott vaj
a töltelékhez lekvár
a kenéshez vaj

Kép 669_1.jpg

A langyos (nem forró!) tejben keverjünk egy kiskanál cukrot és morzsoljuk el benne az élesztőt. Jól keverjük el és futassuk fel az élesztőt(langyos tejbe kevés cukrot rakunk majd az élesztőt). Közben az átszitált lisztet, a porcukrot és a sót keverjük össze egy tálban, adjuk hozzá a tojást, a langyos olvasztott vajat és a felfuttatott élesztőt. Jól gyúrjuk, dagasszuk át. Akkor jó, ha a tészta hólyagos és elválik a tál falától, az állaga lágy. A tetejét vékonyan szórjuk meg liszttel és pihentessük 15-20 percet. Adjuk hozzá a reszelt citromhéjat, gyúrjuk újra át, majd formáljunk belőle cipót, vékonyan hintsük meg a tetejét liszttel és kelesszük egy tálban, tiszta konyharuhával letakarva 40–45 percig. Ha megkelt, vékonyan lisztezett nyújtódeszkára tesszük és kinyújtjuk kb. 3-4 mm vastagra. Kb. 9 x 9 cm-es négyzeteket vágunk és egy-egy teáskanál szilvalekvárt rakunk a tészta első harmadára. Feltekerjük, a tészta két végét lezárjuk. Kizsírozott tepsibe rakjuk, úgy hogy az oldaluk összeérjen, de a bukták oldalát megkenjük olvasztott vajjal, hogy ne ragadjanak össze. 15–20 percig hagyjuk még kelni a tepsiben, meleg helyen, majd 170–180 fokos sütőben 25-30 percig sütjük. Ha megsült, tálalás előtt szórjuk meg porcukorral. Ízlés szerint a töltelék készülhet túróból, csokoládéból, mákból. A húgom kedvence a fahéjas, tehát fahéjat és kristálycukrot rak bele.

(recept hvg.hu/apró alakításokkal:)/)

A bejegyzés trackback címe:

https://mitisegyek.blog.hu/api/trackback/id/tr945094114

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása