2011.03.03. 14:36
CsokiCsokiCsokiTorta
Egy kis történelem, mert a torta sem tortaként jött a világra.
Állítólag Nagy Sándornak köszönhetjük a tortát. Alexandrosz nagy lakodalmi ünnepséget rendezett Perzsiában, Szúza (Susa) városában. Tízezer makedón férfit rábeszéltek, hogy vegyen el feleségül egy-egy perzsa nőt, azaz tízezer lány és özvegyasszony a makedón hadsereg arája lett. Érdekes lenne ugyanez ma. Tízezer férfit rávenni, hogy házasodjon...
A szúzai lakodalom napján a torta gabona, mandula, dió és szárított gyümölcsdarabkák mézes tésztájából készült, félbevágva és anizsos, kecsketúrós, mézes krémmel töltve. A tetejét mézbe mártott rózsaszirmokkal díszítették, és fehér nyúzott mandulából mágikus jeleket raktak ki rajta. Eltelt sok száz, ezer év és azóta sincs a világon hasonló.
Nekem sem jutott jobb eszembe, mikor azon gondolkodtam, hogy mit is kéne sütni, az én Párom születésnapjára. Nagyon egyszerűen elkészíthető, ellenben nagyon finom torta lett az eredmény.
A recept:
Tészta:
- 5dkg csokoládé,
- 10dkg vaj
- 15dkg cukor
- 2 tojás
- 8 dkg liszt
- 2 ek. kakaó
- Szódabikarbóna
Gesztenyekrém:
- 25 dkg gesztenyemassza
- 2,5 dkg vaj
- Rum, vagy rumaroma
- 2 ek cukor, vagy ízlés szerint
Csokimáz:
- 15 dkg csokoládé
- 5dkg vaj
Tészta: Az olvasztott vajat, a tojások sárgáját és a cukrot habosra verjük. A lisztet, a kakaót, a szódabikarbónát és a csokoládét(reszelve) a keverékhez adjuk, majd összekeverjük. Ha jó alaposan összekevertük, hozzáadjuk a tojások fehérjéből vert habot. Kivajazzuk a formát, megszórjuk zsemlemorzsával (lehet liszt is), majd beleöntjük a tésztát. 180°C-on kb. 30-40 percig sütjük. A tortaforma 18 cm-es.
Közben elkészíthetjük a krémet: A gesztenyemasszához keverjük az olvadt vajat, a cukrot, és az aromát, vagy rumot.
Ha torta tésztája készen van, és kicsit kihűlt, bevonjuk a gesztenyekrémmel, majd hűtőbe tesszük.
Nincs más hátra, mint a csokimáz; a csokit, és a vajat vízgőz felett elkeverjük, felolvasztjuk. Ha a torta már kihűlt bevonjuk a csokival.
(Az alaprecept a nosalty.hu oldalon található, amit én kicsit átalakítottam.)
Végül az eredmény:
/Egy kisebb fém tárolódobozba sütöttem nagyon kevés tésztát így készült az emelet./
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.