Egy kis történelem, mert a torta sem tortaként jött a világra.

Állítólag Nagy Sándornak köszönhetjük a tortát. Alexandrosz nagy lakodalmi ünnepséget rendezett Perzsiában, Szúza (Susa) városában. Tízezer makedón férfit rábeszéltek, hogy vegyen el feleségül egy-egy perzsa nőt, azaz tízezer lány és özvegyasszony a makedón hadsereg arája lett. Érdekes lenne ugyanez ma. Tízezer férfit rávenni, hogy házasodjon...
A szúzai lakodalom napján a torta gabona, mandula, dió és szárított gyümölcsdarabkák mézes tésztájából készült, félbevágva és anizsos, kecsketúrós, mézes krémmel töltve. A tetejét mézbe mártott rózsaszirmokkal díszítették, és fehér nyúzott mandulából mágikus jeleket raktak ki rajta. Eltelt sok száz, ezer év és azóta sincs a világon hasonló.

Nekem sem jutott jobb eszembe, mikor azon gondolkodtam, hogy mit is kéne sütni, az én Párom születésnapjára. Nagyon egyszerűen elkészíthető, ellenben nagyon finom torta lett az eredmény.

A recept:

Tészta:

  • 5dkg csokoládé,
  • 10dkg vaj
  • 15dkg cukor
  • 2 tojás
  • 8 dkg liszt
  • 2 ek. kakaó
  • Szódabikarbóna

Gesztenyekrém:

  • 25 dkg gesztenyemassza
  • 2,5 dkg vaj
  • Rum, vagy rumaroma
  • 2 ek cukor, vagy ízlés szerint

Csokimáz:

  • 15 dkg csokoládé
  • 5dkg vaj

 

Tészta: Az olvasztott vajat, a tojások sárgáját és a cukrot habosra verjük. A lisztet, a kakaót, a szódabikarbónát és a csokoládét(reszelve) a keverékhez adjuk, majd összekeverjük. Ha jó alaposan összekevertük, hozzáadjuk a tojások fehérjéből vert habot. Kivajazzuk a formát, megszórjuk zsemlemorzsával (lehet liszt is), majd beleöntjük a tésztát. 180°C-on kb. 30-40 percig sütjük. A tortaforma 18 cm-es.

Közben elkészíthetjük a krémet: A gesztenyemasszához keverjük az olvadt vajat, a cukrot, és az aromát, vagy rumot.

Ha torta tésztája készen van, és kicsit kihűlt, bevonjuk a gesztenyekrémmel, majd hűtőbe tesszük.

Nincs más hátra, mint a csokimáz; a csokit, és a vajat vízgőz felett elkeverjük, felolvasztjuk. Ha a torta már kihűlt bevonjuk a csokival.

(Az alaprecept a nosalty.hu oldalon található, amit én kicsit átalakítottam.)

Végül az eredmény:

/Egy kisebb fém tárolódobozba sütöttem nagyon kevés tésztát így készült az emelet./

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mitisegyek.blog.hu/api/trackback/id/tr952707214

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása